Friday 26 April 2013

Dobré správy sa šíria rýchlo, zlé správy sa šíria ešte rýchlejšie, no ŠOKUJÚCE správy sa šíria NAJRÝCHLEJŠIE.

Od dnešného rána to putuje internetom. Možno ste to už zahliadli, možno nie. Dnes som nebola v škole, mali sme doma s maminou nejakú robotu, a tak sme so sestrou ostali pomáhať. Medzičasom som si však na chvíľku sadla na gauč so slivkovým pernikom v ľavej, a telefónom v pravej ruke. Na sociálnej sieti na mňa zasvietila fotka, s veľkými počiatočnými písmenami: NEUVERITEĽNÝ ZÁŽITOK z dnešného rána... Zdieľala to moja bývala profesorka nemčiny, cez jej kamaráta. Fotka ukazovala bezdomovca, načiahnutého do jedného zo smetiakov, avšak za iným účelom, aký bežne poznáme my, čítajte:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201093824213001&set=a.1184794945285.2027483.1390604451&type=1

http://www.topky.sk/cl/1000680/1347656/Slovenskom-sa-siri-viral-bezdomovca-hrdinu--Takto-zachranuje-v-Bratislave-planetu-


Pre tie lenivejšie aj kopírujem - :)



NEUVERITEĽNÝ ZÁŽITOK z dnešného rana...
... musím sa podeliť o zážitok, ktorý ma dnes ráno dostal do šoku a nemého úžasu. Vyrážal som do práce a nakladal som si veci do auta, všimol som si pri kontajneroch pred domom bezdomovca - samozrejme žiadny neobyčajný jav. No robil niečo zvláštne a to ma zaujalo, zaujalo natoľko, že keď som si uvedomil, čo robí, stál som tam asi 10 minút, pozoroval ho a nechápal som z toho.
Ten človek vyberal z kontajnerov všetky plechovky, triedil ich ešte na hliníkové a kompótové, lisoval ich nohou a hádzal si ich do rôznych igelitiek na vozíku. To by stále nebolo až také zvláštne, lenže, okrem tejto činnosti a ďalšieho triedenia kartónu a papiera, robil ešte niečo iné. Ten človek vyberal všetky plastové obaly, z každého kontajnera na komunálny odpad, každú fľašku, ktorá išla opäť zlisoval a všetky plasty hádzal do špecializovaného kontajnera na plasty. Dokonca ešte aj samostatne štuple, ktoré našiel na zemi pri kontajnery zbieral a hádzal ich do toho žltého kontajnera.
Toto mi už nedalo, tak som podišiel k nemu a spýtal som sa ho, že či to robí pravidelne. Odpovedal mi, že áno, že každé ráno, na rôznych uliciach, bral to ako svoje rajóny. Nechápavo som sa ho opýtal, že a prečo to robí.
Z jeho odpovede som zostal v šoku - povedal mi, že on chce, aby bol tento svet lepší a tak sa snaží k tomu prispieť aspoň tak, ako je to v jeho možnostiach a schopnostiach. A že teda samozrejme, za plechovky a papier dostane nejaké drobné v zberných surovinách, aby prežil.
Ostal som v nemom úžase, takúto odpoveď som naozaj nečakal. Úplné ma vykoľajil - tento uvedomelý Bezdomovec, odteraz pre mňa s veľkým B, robí niečo, čo by malo byt úplné samozrejmé pre každého z nás a ruku na srdce, kto z nás naozaj oddelí aspoň tie základne plastové a papierové odpadky do kontajnerov na separovaný zber ? Priznávam sa, že ani ja často krát nie ...
Nezmohol som sa v tej chvíľke na nič iné, len nechápavo, ale uznanlivo krútiť hlavou. Vytiahol som jedinú hotovosť, ktorú som mal pri sebe, 10 EUR-ovu bankovku a podával som mu ju so slovami, že to čo robí je úžasné.
Z toho človeka vytryskla neskutočná emócia, vyhŕkli mu slzy a začal mi strašné ďakovať, že odkedy je na ulici, ešte nič podobne nezažil.

Zvládol som už iba nastúpiť do auta, zakývať mu a odfrčať do práce...
Mam však z tohto zážitku strašné dobrý pocit a ešte viac mi zlepšil piatkové ráno :)



Ruku na srdce... nie je to iba o separovaní odpadu, koľko z bežných tínedžerov hádže odpad len tak na zem? Koľko ľudí v dedinách páli plastové fľaše, len pre pár drobných, ktoré by inak zaplatili? S jediným plastom, ktorý je len tak pohodený na zemi, si naša príroda dáva rady tisíc rokov. Aké špinavé sú naše lesy? Nevravím, že som zapálený enviromentalista, no aj keď pre prírodu nerobím nič svetoborné, nerobím pre ňu ani nič zlé. Koľko báb míňa tony laku na vlasy, netušiac, že aj to škodí? Koľko stromov padá za úžitok nezmyselným obchodným centrám, ktorých máme už na kvantá? U nás za domom sa už rozprestiera pole, obrovské, rozľahlé, niekoľko hektárové pole. Ibaže pred časom sa tam zjavili bagre, a výstavbu niečoho, čo teraz aj tak zíva prázdnotou nezastavil nikto. Aj keď sme to nechceli. Odpadky vo vode, znečistenia, skleníkové plyny, fosílne palivá, elektrárne, globálne otepľovanie, topenie ľadovcov, nedostatok vody, jedla, kácanie dažďovích pralesov... kto sa stará? A kto sa bude starať, ak nie my, ľudia? Politici? Vláda? Prezident? Celebrity? Či iný vplyvní ľudia? Nie. Tak sa pokúšajme prispieť aspoň trošku, keď už existujú aj také svine, čo sypú odpad do rieky, či z okna...









2 comments:

  1. wau! toto je užasne, naozaj, veľka poklona tomu panovi :)

    ReplyDelete
  2. (hneď po prečítaní článku som si okamžite spomenula na obrázok pod textom, ktorý mám v mobile)
    vážne? panebože, ja... nemám slov. Hanbím sa za seba, za to čo robím, za to ako sa správam k prírode. Uvedomujeme si, že my čo máme takmer všetko - strechu nad hlavou, jedlo a pomaly každú kravinu po ktorej zatúžime - sa k prírode správame tak ako sa správame (česť výnimkám !!) a taký človek, ktorý nemá ani na rožok zas takto...??
    Ludia, berme si príklad z tohto človeka !!! :)

    ReplyDelete